Trappenhuis

Wat een uitdaging was dit project! It's all in the details. Een betonnen keldertrap die bekleed moest worden, daarboven een trap naar de verdieping. En dan waren er nog alle leuningen en balustrades...

Om een uniform geheel te creëren, is ervoor gekozen om de parketvloer door te laten lopen over de keldertrap. Om de ruimte meer power te geven, is een stalen verdiepingstrap toegepast, met tredes van hetzelfde hout. Naar de woonkamer toe zijn grote stalen taatsdeuren geplaatst. Alle staal is uiteraard in dezelfde kleur als de aluminium buitenkozijnen uitgevoerd. Om zoveel mogelijk transparantie te houden, is ervoor gekozen om boven en onder met glazen balustrades (zonder top- of zijlijst) te werken. De glasprofielen zijn onzichtbaar weggewerkt in de vloer, waardoor het glas lijkt te zweven. 

3D impressie

3D impressie

Voorafgaand aan de uitvoering is met diverse foto-impressies een goed beeld gecreëerd van het uiteindelijke resultaat. Diverse leuningen en balustrades zijn besproken en gevisualiseerd, waarna gekozen is voor een combinatie van een leuning van spankabels en glazen balustrades.

3D impressie

3D impressie

Een belangrijk detail in het ontwerp was het weglaten van metalen pijlers of handregels bij het glas. Het uitgangspunt was enkel glas, zo onzichtbaar mogelijk. Het wegwerken van het klemprofiel in de vloer leverde een behoorlijke uitdaging op, aangezien de maat bepaald moest worden vóór plaatsing van de trap.

Resultaat

Resultaat

De stalen deuren, in combinatie met de stalen trap, geven een stoer en robuust karakter aan de ruimte. De vloerpotten van de stalen deuren zijn in de vloer ingewerkt (ongeveer 13 cm. diep). Het is belangrijk om hier in een vroeg stadium rekening mee te houden. Ook de leidingen van de vloerverwarming zijn hier omheen gelegd.

Resultaat

Resultaat

De tredes zijn allemaal exact op maat gemaakt, van hetzelfde hout als de vloer. Er is geen zichtbare bevestiging van de trap, waardoor deze haast lijkt te zweven tegen de witte muur.

Resultaat

Resultaat

Het glas is achter de wang van de trap geplaatst, waardoor het glas bijna onzichtbaar is. Omdat er geen bovenregel is en ook geen verticale staanders (pijlers), is gebruik gemaakt van gelaagd en gehard glas.

Resultaat

Resultaat

Om de trap een "luie" tred te geven, is er een trede extra aan toegevoegd. Hierdoor werd de ruimte onder het eerste kwart te groot (en te gevaarlijk) om open te laten. Ook hier is glas achter de trapwang geplaatst. Het glas, wederom gelaagd en gehard, is getand geproduceerd en ná plaatsing van de trap achter de wang gezet. Bijna onzichtbaar, maar toch zó mooi!

Resultaat

Resultaat

De LED-verlichting langs de trappen zorgt 's avonds voor net voldoende aanlichting van de tredes. Ook op de eerste verdieping is gekozen voor een onzichtbaar glasprofiel met gelaagd en gehard glas.

Resultaat

Resultaat

De subtiele zichtbaarheid van het staal naast het hout is het perfecte detail! Zonder dat zou het van bovenaf als een gewone houten trap ogen. Precies, it's all in the details!

Resultaat

Resultaat

De stalen taatsdeuren maken het plaatje helemaal af. Ze zorgen voor voldoende geborgenheid in de woonkamer en zijn de perfecte overgang tussen de stoere hal en de zachte living.

3D impressie
3D impressie
Resultaat
Resultaat
Resultaat
Resultaat
Resultaat
Resultaat
Resultaat